Diamanten – een vuur dat eeuwig brandt  

"Diamonds are a girls best friend". Wie kent deze songtekst van Marilyn Monroe uit de musical "Gentlemen prefer blondes" niet? 

Maar wat is een diamant? Technisch gezien bestaat een diamant uit 99,9% koolstof. Anders gezegd is het de bekendste en hardste edelsteen ter wereld. Diamanten zijn miljoenen jaren oud en zijn onder zware druk en gloeiende hitte ontstaan, honderden kilometers onder het aardoppervlak. Door vulkaanuitbarstingen zijn diamanten naar het oppervlak gecatapulteerd. Daarom vindt u ruwe diamant ook in de omgeving van uitgebarsten vulkanen. 

Hoe wordt de kwaliteit van een diamant bepaald? Overzicht van de 4 C's  

Diamanten behoren tot de zeldzame mineralen en worden gekenmerkt door hun 4 C's. Door hun zuiverheid, kleur, transparantie en veerkracht, maar ook door de slijpvorm, die de glans en kleur pas tot uiting brengen, wordt de prijs van een steen, de diamantkwaliteit, bepaald. 

Clarity = de zuiverheid van de diamant 

Colour = diamantkleur 

Cut = slijpvorm 

Carat = diamantgrootte in karaat 

 

1. Diamantkaraat – niet alleen het gewicht telt 

Wat is het karaatgewicht van een diamant?  
Het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in karaat. Waarbij 1 karaat = 0,20 gram.  

Diamanten

Wat is een 1-karaats diamant waard? 
Deze vraag kan niet zo eenvoudig worden beantwoord. Want niet alleen het gewicht is bepalend voor de waarde van een diamant, maar ook de zuiverheid, de kleur en de slijpvorm. Zie de 4 C's. 

2. Diamantslijpvorm – de slijpvorm maakt hem bijzonder  

Diamant geslepen

Wat is de slijpvorm en waarom is het belangrijk?  

De slijpvorm is het belangrijkste criterium voor de schoonheid van een diamant. Deze wordt gedefinieerd door symmetrie, proportie en politoer. De manier waarop de facetten van een diamant met het licht spelen, zoals ze het weerspiegelen, toont het ware vakmanschap. 

Hoe wordt bepaald of een slijpvorm goed is? 

Als u uit een ruwe diamant door de slijpvorm het maximum aan licht- en stralingskracht haalt. Dit gebeurt door meesterlijke precisie tijdens het slijpen, door een evenwichtige symmetrie en rangschikking van de facetten en door een uitstekende afwerking door de politoer.  

Overzicht: soorten slijpvormen  

Briljant geslepen

Briljantslijpsel – de meest stralende 

Stap slijpen

Getrapte snede – accentueert uitstekend de kleur en zuiverheid 

Gemengde snede

Gemengde split – mix van briljant – en stapvormige facet 

3. Diamant kleur – de kleur maakt de uitstraling  

Diamant kleur

De diamanten zijn gekend als kleurloze edelstenen. Ideaal gezien lijkt het een kristal om wit licht als een prisma op te splitsen in alle schitterende regenboogkleuren. Er zijn verschillende gradaties in de kleur die samen met de andere 3 CS de waarde van een diamant bepalen.  

Waarom is kleur belangrijk? 

Het heeft een direct effect op de uitstraling, het uiterlijk van de steen. Hoe kleurloos een diamant is, hoe minder zeldzaam en waardevoller hij is. Getinte diamanten met een slechte kleurgraduatie werken licht gelig en niet stralend wit zoals verwacht van een diamant. De kleur is het tweede belangrijkste element van de 4 CS. 

4. Diamant puurheid – de helderheid maakt het verschil      

Diamant zuiverheid

De zuiverheid van een diamant wordt bepaald door de aanwezige insluitingen binnenin. Hoe meer een diamant, hoe minder zeldzaam en waardevoller hij is. 

Wat is de zuiverheid van een diamant?  

Bij de zuiverheid controleren deskundigen met een vergroting van 10 x of insluitingen (interne onzuiverheid) kunnen worden gedetecteerd. Alleen diamanten zonder insluitmiddelen worden als lupzuiver beschouwd. 

Hoe onrein een diamant, hoe minder gelijkmatig hij fonkelt. Het werkt troebel. De insluitingen beïnvloeden de lichtbreking en -reflectie. Daarom is de zuiverheid van een diamant zo belangrijk. 

Onze nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang een GRATIS VERZENDING!
Aanwijzing inzake gegevensbescherming
Newsletter Banner Image