Wassymbolen: onderhoudssymbolen eenvoudig uitgelegd

Fijne was, kookwas, bonte was: strijken, drogen, reinigen ... De juiste textielverzorging kan best wel ingewikkeld zijn, toch? Om er zeker van te zijn dat uw wasgoed juist wordt onderhouden, moet u eerst het onderhoudsetiket in het desbetreffende kledingstuk bekijken. Hierop vindt u aanwijzingen van de fabrikant over hoe u uw modefavorieten optimaal onderhoudt. Deze zijn in de vorm van kleine symbolen afgedrukt.

Onze korte advies leidt u door de jungle van wassymbolen en legt u uit wat de afzonderlijke onderhoudsymbolen betekenen. Hiermee wordt het heel snel kinderlijk eenvoudig om uw favoriete kleding juist te onderhouden qua wassen, bleken, strijken, drogen en reinigen!

Daarnaast hebben we voor u een handig overzicht van onderhouds- en wassymbolen dat u thuis kunt printen.

Waarom zijn de onderhoudssymbolen zo belangrijk?

Katoen, polyester, wol, linnen: stoffen zijn tegenwoordig diverser dan ooit en hebben behoefte aan specifiek onderhoud. Vooral bij fijne, gevoeligere materialen zoals wol, zijde of viscose moet u  zeer voorzichtig zijn.

Alleen als u instructies van de fabrikant in acht neemt, hebt u lang plezier van uw kledingstuk.

Voor een lange levensduur van uw kleding moet u de volgende wassymbolen kennen en onze onderhoudstips in acht nemen.

Welke wassymbolen zijn er? 

Welche Waschsymbole gibt es

De onderhoudssymbolen (ook wassymbolen of wastekens genoemd) geven u belangrijke aanwijzingen voor het juiste onderhoud van uw kleding. U vindt de afzonderlijke symbolen voor het wassen, strijken, drogen en reinigen van het desbetreffende textiel op het onderhoudsetiket in het kledingstuk.

De symbolen zijn in vijf verschillende categorieën ingedeeld:

  • wassen, gesymboliseerd door de wastobbe

  • bleken, gesymboliseerd door een driehoek

  • drogen, gesymboliseerd door een vierkant

  • strijken, gesymboliseerd door het strijkijzer

  • chemische reiniging, gesymboliseerd door de reinigingstrommel

Wassymbolen en hun betekenis: een overzicht van de wassymbolen

Hier vindt u de belangrijkste wassymbolen, de verschillende varianten ervan en hun betekenis. Goed om te weten: in heel Europa worden dezelfde symbolen gebruikt die dezelfde betekenis hebben.

Wassen

Wassen wordt door het pictogram van de wastobbe gesymboliseerd. Het in de tobbe vermelde getal geeft telkens de maximale temperatuur aan die in de wasmachine of bij de handwas niet mag worden overschreden.

Strepen onder de wastobbe duiden op fijnwasprogramma's:

  • Eén streep staat voor een algemeen fijnwasprogramma zoals het onderhoudsvriendelijke programma.

  • Twee strepen staan voor een speciaal fijnwasprogramma – meestal is dit vereist bij gevoelige materialen zoals wol of zijde.

Waschen Handwäsche

Handwas.

Hier geldt dat het wasgoed alleen licht mag worden geperst. Handwas wordt aanbevolen bij gevoelig textiel zoals zijde, wol, gordijnen en handgemaakt textiel.

Waschen Normalwäsche bei 60 Grad

Normale was op 60 graden:

Bonte was en witte was voor textiel van katoen, linnen, garenmixen in felle kleuren (bedtextiel, handdoeken, ondergoed, sokken).

Waschen Schonwäsche bei 40 Grad

Fijne was op 40 graden:

Zwarte, witte of bonte was en fijn textiel zoals wol, zijde of synthetische garens (jurken, panty's, pullovers, rokken, sjaals etc.).

Waschen Schonwaschgang

Fijnwasprogramma met verminderde trommelbelasting of wolwasprogramma.

Waschen nicht waschen

Niet wassen:

Meestal bij voor water gevoelige materialen zoals leer. Let in dit geval op het symbool voor professionele reiniging.

Bleken

Op de onderhoudsvoorschriften voor textiel staat de driehoek voor het bleken. Er zijn de volgende drie varianten voor het bleken:

Bleichen Chlor- und Sauerstoffbleiche

Bleekmiddel op basis van chloor en zuurstof toegestaan

Bleichen nur Sauerstoffbleiche

Alleen bleekmiddel op basis van zuurstof toegestaan

(geen bleekmiddel op basis van chloor)

Bleichen nicht Bleichen

Niet bleken.

Gebruik hier alleen wasmiddelen voor bonte of fijne was. Volle en universele wasmiddelen in de vorm van poeders, tabletten of korrels kunnen bleekmiddel bevatten. Wees ook voorzichtig met vlekverwijderaars.

Drogen

Het drogersymbool bestaat uit een vierkant met daarbinnen een cirkel en stippen. Dit vertelt u of u een kledingstuk in de droger kunt drogen en zo ja, op welke temperatuur.

Trocknen Trommeltrocknen allgemein

Drogen in een droogtrommel algemeen

Trocknen normale Trocknung

Drogen op normale temperatuur (80 °C) in een droogtrommel.

Trocknen schohnende Trocknung

Drogen op lage temperatuur. Op lage temperatuur (60 °C) in een droogtrommel.

Trocknen nicht im Wäschetrockner trocknen

Niet drogen in een droogtrommel.

Tip: Hang textiel in plaats daarvan gewoon op en laat dit in de lucht of liggend drogen

Strijken

Het strijken wordt door het strijkijzer gesymboliseerd. De stippen in het strijkijzer verwijzen naar de temperatuurstanden die het kledingstuk maximaal verdraagt.

  • Drie stippen = hoogste stand van max. 200 °C voor katoen en linnen. Belangrijk: strijk op de hoogste stand geen synthetische garens.

  • Twee stippen = gemiddelde stand van max. 150 °C voor wol, zijde (zonder stoom strijken), polyester en viscose.

  • Eén stip = lage stand van max. 110 °C voor textielproducten van synthetische garens zoals polyamide, polyacryl, nylon, acetaat etc.

Bügelzeichen allgemein

Strijksymbool algemeen

Bügeln bei geringer Temperatur

Strijken op lage temperatuur (max. 110 °C)

Bügeln bei mittlerer Temperatur

Strijken op gemiddelde temperatuur (max. 150 °C)

Bügeln bei höher Temperatur

Strijken op hoge temperatuur (max. 200 °C)

Bügeln bei hoher Temperatur-2

Niet strijken.

Meestal bij dunne, gevoelige natuurlijke of kunstmatige vezels. Tip: Hang textiel in de badkamer op en neem een douchebeurt – de waterdamp maakt de stof glad.

Chemische reiniging: professionele textielverzorging

Sommige kledingstukken moet u meteen professioneel laten reinigen. Een professionele reiniging wordt gesymboliseerd door de cirkel (= reinigingstrommel). Met letters en strepen wordt gespecificeerd welke oplosmiddelen bij de reiniging mogen worden gebruikt. Deze symbolen zijn van belang voor de reiniger.

Bügeln bei hoher Temperatur

Chemische reiniging

Chemische Reinigung keine chemische Renigung

Geen chemische reiniging

Waar vind ik de wassymbolen?

De algemeen begrijpelijke onderhoudssymbolen zijn een aanbeveling van de desbetreffende fabrikant voor het juiste onderhoud van het textiel. De wassymbolen staan op een etiket in het te wassen kledingstuk vermeld, meestal onderaan en opzij. De voor het desbetreffende kledingstuk relevante onderhoudsvoorschriften zijn altijd in de volgende vaste volgorde op het etiket geplaatst: wassen, bleken, drogen, strijken en chemische reiniging.

Opmerking over was- en onderhoudssymbolen in andere landen

De hierboven beschreven onderhoudssymbolen voor textiel zijn sinds 1963 door GINETEX, de internationale organisatie voor de etikettering van textiel, gestandaardiseerd en daardoor in de meeste landen van de wereld geldig. Uitzonderingen vormen de VS en Zuid-Korea: in deze landen worden andere wassymbolen gebruikt. Onze tip als u kleding uit andere landen koopt: neem direct contact op met de fabrikant en vraag naar de onderhoudseigenschappen.

Praktische tips voor een juiste textielverzorging

Als u lang plezier van uw favoriete kleding wilt hebben, moet u in elk geval de bovengenoemde wassymbolen op de etiketten in acht nemen. Bovendien kunnen deze praktische tips u helpen om uw kleding zo lang mogelijk in de oorspronkelijke staat te houden.

  • Minder is meer: voeg niet meer wasmiddeltoe dan op de verpakking staat vermeld. Doseer het middel volgens de voorgeschreven hoeveelheid met het meegeleverde maatschepje.

  • In principe geldt bij het vullen van de wasmachine: niet te veel en niet te weinig! De wastrommel mag niet overbelast worden, omdat het wasgoed zo niet goed wordt gereinigd en uw wasmachine in het ergste geval beschadigd raakt.

  • De vuistregel voor de vulhoeveelheid: tussen het vuile wasgoed en de trommel moet in ieder geval nog een ruimte ter breedte van een hand overblijven. De meeste fabrikanten schrijven voor dat de trommel met een gewicht van maximaal 3,5 kg aan wasgoed mag worden gevuld.

  • Bij fijne was of wolwas gelden andere voorschriften: dan mag de wasmachine bij het onderhoudsvriendelijke programma maximaal voor de helft gevuld zijn en mag het vulgewicht 1-2 kg bedragen.

  • Ook uw wasmachine heeft behoefte aan onderhoud: reinig deze regelmatig met een speciale wasbeurt en geschikte producten.

  • Hardnekkige vlekken op uw te wassen kledingstuk moeten al voor de wasbeurt worden behandeld en dienovereenkomstig moet de kleurvastheid worden gecontroleerd

  • Pas op: heet! Als u bang bent dat de hitte van het strijkijzer het kledingstuk beschadigt, leg dan gewoon een doek of bakpapier tussen het strijkijzer en uw kledingstuk om de stof te ontzien.

  • Vermijd veelvuldig wassen: het textiel slijt hierdoor onnodig. Hang bij onaangename geuren (bijv. sigarettenrook) uw kledingstuk gewoon buiten op het balkon of tijdens een douchebeurt binnen in de badkamer op. Want hete waterdamp en frisse lucht kunnen sterke geuren verwijderen.

Hoe was ik zwarte was op de juiste manier? 

Hier geldt dezelfde basisregel: volg het waslabel bij het wassen. Maar vooral zwarte was verdient extra aandacht als het gaat om verzorging. 

  1. Scheiding is alles: zwart wasgoed moet apart van andere kleuren in de machine. Dit voorkomt verkleuring. 

  2. Keer binnenstebuiten: Dit is ook een handige truc om de kleur van zwarte items te behouden. Dit beschermt ook versieringen en applicaties. 

  3. Fijnwasprogramma: Een lage temperatuur, matig centrifugeren en een kort wasprogramma reinigen voorzichtig, belasten de vezels niet te veel en zijn bijzonder geschikt voor diepzwart. 

  4. Goed drogen: zwart wasgoed direct in de zon hangen is geen goed idee! Hierdoor kan de kleur in een mum van tijd vervagen. In plaats daarvan zijn schaduwrijke plekken en droogprogramma's op lage temperatuur precies goed. 

  5. Wees voorzichtig met strijken: Ook hier is het een goed idee om je favoriete zwarte kledingstukken binnenstebuiten te keren om lelijke glimmende plekken te voorkomen. 

Goed om te weten: heb je geen speciaal wasmiddel voor donkerkleurige kleding bij de hand? Geen probleem! Gewone wasmiddelen werken ook prima. Om witte aanslag te voorkomen, is het echter aan te raden om een vloeibare variant te gebruiken. 

Overzicht van wassymbolen: PDF om te printen

Een overzicht van alle in Europa geldige wassymbolen vindt u als download in dit kladblok. Download het, print het en geniet lang van uw kleding.

> > GRATIS downloadsjabloon van de wassymbolen

Onze nieuwsbrief

Meld u nu aan en ontvang een GRATIS VERZENDING!

Ik wil graag per e-mail op de hoogte worden gebracht van aanbiedingen, trends en acties die worden aangeboden op witt-international.nl (uitgevoerd door Josef Witt GmbH) ...

Meer tonen
Newsletter Banner Image