Welk formaat voor tafelkleden?

Voor een bijzondere gelegenheid of gewoon voor elke dag: een mooi tafelkleed hoort gewoon bij een mooi gedekte tafel. We krijgen vaak de vraag hoe het juiste tafelkleedformaat kan worden bepaald - we helpen u graag daarbij! Bovendien geven onze woningtextielexperts enkele tips voor onderhoud en reiniging, zodat u lang plezier van uw nieuwe tafellinnen hebt. 
Ons assortiment bevat verschillende tafelkleedformaten, -kleuren, -merken en -materialen, zodat u het beste tafelkleed voor in uw huis kunt vinden. Gebruik in de webshop ook de filters om efficiënt te zoeken. Zo worden de interessante aanbiedingen meteen op een rijtje gezet voor u!   

Hoe lang moet de overhang zijn? 

Overhangend tafelkleed

De overhang is het deel van het tafelkleed dat over de tafelrand hangt. Voor een mooie look wordt een overhang van minimaal 15 cm aanbevolen, beter nog 20-30 cm.  

Het berekenen van de overhang is relatief eenvoudig:

  • meet de breedte en lengte van uw tafelblad, bij ronde tafels de diameter.  

  • Tel nu de gewenste overhang twee keer bij de door u gemeten breedte en lengte op. De uitkomst is de tafelkleedbreedte en -lengte die u minstens moet bestellen. 

Voorbeeld rechthoekige tafel:  
uw tafel is 120 cm lang en u wilt een overhang van ca. 25 cm.  
120 cm lengte + 25 cm rechts + 25 cm links = 170 cm totale tafelkleedlengte.  

Voorbeeld ronde tafel: 
uw tafel heeft een diameter van 150 cm en u wilt een overhang van ca. 15 cm. 
150 cm diameter + 15 cm links + 15 cm rechts = 180 cm totale diameter van uw nieuwe tafelkleed.

Welk tafelkleedformaat voor welke tafel?  

Rond tafelkleed
Tafelkleden voor ronde tafels 

Ons assortiment bevat uiteraard ook ronde tafelkleden voor ronde tafels. Hiervoor kunt u in de webshop het beste het filter "Vorm" gebruiken en een vinkje bij "Rond" zetten. 
Wie de voorkeur aan een moderne look geeft, kan ook een vierkant tafelkleed voor een ronde tafel gebruiken! De hoeken vallen dan iets langer dan de overhang. 

Naar het assortiment >>

Tafelkleed Ovale Tafel
Tafelkleden voor ovale tafels 

Voor de bijzondere vorm van de ovale tafels hebben wij speciaal ovale tafelkleden in ons assortiment. Ook hier kunt u het zoekfilter gebruiken. Een gangbaar formaat van ovale tafelkleden is bijvoorbeeld 140 x 190 cm. 

Naar het assortiment >>

Vierkant tafelkleed
Tafelkleden voor rechthoekige tafels

Bij deze tafelvorm hebt u de grootste keuze aan tafelkleden. Meet de door u gewenste overhang en geniet van het grote aanbod! Met het vormfilter "Rechthoekig" kunt u alle tafelkleden voor rechthoekige tafels snel in één overzicht vinden! 

Naar het assortiment >>

Waar moet u op letten bij het kopen van een tafelkleed? 

Bij het kopen van een nieuw tafelkleed ligt de focus op de juiste look en het onderhoudsgemak. Kies de look die helemaal bij uw persoonlijke smaak en inrichting past: Welk patroon bevalt me? Welke kleur past goed in de ruimte? Wat past er bij de rest van de inrichting? 
Wat betreft het onderhoudsgemak hebben onze experts duidelijke aanbevelingen: 

  • tafelkleden van polyester zijn het meest onderhoudsarm: ze behouden hun vorm en kleur langdurig, drogen snel en zijn scheurvast, robuust en kreuk- en strijkarm. 

  • Coatings op tafelkleden zijn zeer praktisch en ook geschikt voor buiten (bijvoorbeeld voor terras- en tuinmeubels). De watervaste coating geeft vlekken nauwelijks kans - gewoon met een vochtige doek afvegen en klaar! Tafelkleden met coatings hoeven meestal niet te worden gestreken. Als u ze toch wilt strijken: altijd met weinig hitte aan de onderkant en met een extra doek tussen strijkijzer en tafelkleed. 

  • Natuurlijke vezels zoals katoen en linnen zijn zeer stijlvol als tafellinnen en daarom geschikt voor feesttafels en speciale gelegenheden! 

  • Bij veel van onze tafelkleden vindt u de bijpassende middenkleden, tafellopers, partnerlopers en placemats! Maak met deze tafelaccessoires uw gedekte tafel op harmonieuze wijze af.  

Tafelkleden juist onderhouden en wassen 

Tijdens het serveren, eten en afruimen is het zo gebeurd: oeps, geknoeid!  
U kunt vlekken op uw tafelkleed het beste meteen behandelen. Zo heeft de vloeistof niet veel tijd om het weefsel binnen te dringen, zich vast te zetten of zelfs te stollen. 

  • Rode wijnvlekken het beste meteen met zout bestrooien, licht afborstelen en vervolgens in water met waspoeder weken. 

  • Sapvlekken moeten heel snel in bruisend mineraalwater worden geweekt.  

  • Meteen een servet of keukenrol erop leggen, zodat zoveel mogelijk van de vettige vloeistof kan worden geabsorbeerd. Afhankelijk van het materiaal voorbehandelen met vlekverwijderaar en op de hoogst mogelijke temperatuur wassen. 

  • Koffievlekken zo snel mogelijk met een doek opnemen. Afwasmiddel en galzeep zorgen hier voor echte wonderen voordat de vlek is opgedroogd! 

In het dagelijks leven volstaat het om uw tafelkleed dagelijks uit te schudden of - indien met coating - nat af te wassen. Voor de machinewas moet u de informatie op het wasetiket van uw tafelkleed in acht nemen en de aanbevelingen van de wasmiddelfabrikant opvolgen.  

Belangrijk: gecoate tafelkleden alleen strijken als dat nodig is, slechts met weinig hitte en uitsluitend aan de achterkant! U kunt het beste een extra doek tussen het strijkijzer en de onderkant van het tafelkleed leggen.  

Onze nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang een GRATIS VERZENDING!

Ik wil graag per e-mail op de hoogte worden gebracht van aanbiedingen, trends en acties die worden aangeboden op witt-international.nl (uitgevoerd door Josef Witt GmbH) ...

Meer tonen
Newsletter Banner Image