Overzicht van soorten stof, materialen en vezels: eigenschappen & onderhoudstips

Katoen, viscose, modal en polyester – deze bekende textielvezels kent waarschijnlijk elke modeliefhebber. Maar wat zit er eigenlijk achter? In onze grote gids over materialen en kwaliteiten komt u meer te weten over de eigenschappen van natuurlijke en chemische vezels en vindt u nuttige onderhoudstips.

Natuurlijke vezels 

Natuurlijke vezels, oftewel natuurvezels, zijn alle vezels die afkomstig zijn van natuurlijke bronnen. Dit kunnen bijvoorbeeld planten, dieren of ook mineralen zijn. Er zijn geen synthetische processen nodig om ze verder te verwerken. Dit onderscheidt ze van chemische vezels. Natuurlijke vezels worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en zijn daarom ook composteerbaar.

Katoen

146 kw48 stoffarten baumwolle 4-3
Katoen is een plantaardige vezel en wordt gewonnen uit de katoenplant, een plant uit de kaasjeskruidfamilie. Het is een van de populairste natuurlijke vezels in de mode-industrie. De bekendste katoensoort heeft het voorvoegsel “Mako” en wordt als bijzonder hoogwaardig beschouwd: de vezels zijn heel lang en dus zeer glad en heerlijk zacht. Alleen katoenvezels uit Egypte mogen worden aangeduid als Mako-katoen. Een andere bijzonder hoogwaardige katoensoort is het Pima-katoen. Het wordt voornamelijk in Peru en enkele Amerikaanse staten geteeld en is een van de langste en fijnste katoenvezels. Dit katoen maakt indruk met een matte glans en een uiterst glad oppervlak.

Voordelen van katoen

  • Katoen is sterk absorberend en kan maar liefst 65% van zijn gewicht aan vocht opnemen zonder daarbij nat aan te voelen. Daarom wordt het vooral vaak bij ondergoed gebruikt.

  • Dankzij zijn speciale vezels is katoen robuust en zelfs in natte toestand relatief scheurvast.

  • Het is ook bestand tegen hoge temperaturen en kan eenvoudig worden gesteriliseerd. Hierdoor is het ook geschikt voor ziekenhuiskleding, brandweeruniformen enzovoort.

  • Katoenvezels zijn bijzonder zacht en fijn. De stof voelt dus ook heel aangenaam aan op de huid.

  • Katoen is antistatisch, wat wil zeggen dat vuil in de vorm van stof niet wordt aangetrokken of vastgehouden door katoenvezels. Mensen met een allergie kunnen deze stof dus zonder problemen dragen.

  • Katoen heeft een temperatuurregulerende werking, laat veel lucht door en kan zo vooral op warme dagen warmteophoping voorkomen.

Nadelen van katoen

  • Katoen kan weliswaar maar liefst 65% van zijn gewicht aan vocht opnemen, maar wordt ook zwaar als het nat is. Bovendien droogt katoen maar heel langzaam.

  • Katoen heeft de neiging om te gaan kreuken als het niet heel elastisch is.

Keurmerken zoals GOTS (Global Organic Textile Standard) of Cotton made in Africa hechten waarde aan strenge ecologische normen bij de productie.

Onderhoudseigenschappen

Katoen is absoluut onderhoudsarm: de meeste kledingstukken van katoen kunnen probleemloos in de wasmachine worden gewassen en meestal zelfs in de wasdroger worden gedroogd. Over het algemeen geldt dat u niet veel verkeerd kunt doen bij het wassen van uw katoenen kleding. U moet echter altijd de instructies op het waslabel volgen. En: hoe hoger het aantal graden, des te hoger is ook het energieverbruik.

Linnen

146 kw48 stoffarten leinen 4-3
Linnen is een echte klassieker in de stoffenwereld. Deze natuurlijke vezel wordt gewonnen uit de stengels van de vlasplant en bestaat voor ongeveer 70% uit cellulose; de rest bestaat uit was en plantaardige lijm.

Voordelen van linnen

  • Linnen wordt beschouwd als de perfecte zomerstof en biedt optimale bescherming tegen hitte en zonlicht. Het heeft een heerlijk verkoelende werking, omdat het maar liefst 35% luchtvochtigheid kan opnemen. Verder is het luchtdoorlatend en ademend.

  • Linnen pluist niet en is sterk absorberend. Daarom is het ook perfect voor bijvoorbeeld theedoeken en maakt het bijvoorbeeld glazen kristalhelder.

  • Linnen is dankzij de lange vezels zeer robuust, vuilbestendig en gaat heel lang mee. Het is zelfs in natte toestand absoluut scheurvast.

  • Linnen is vooral zeer geschikt voor mensen met een allergie, omdat dit materiaal van nature kiemdodend is.

Nadelen van linnen

  • Let op: linnen krimpt vaak als het voor het eerst wordt gewassen. Hier moet u absoluut rekening mee houden als u een kledingstuk van linnen koopt.

  • Bovendien heeft linnen een geringe elasticiteit en is het schuur- en slijtgevoelig.

  • Er wordt gezegd dat linnen stijlvol kreukt. Als u toch geen sterke kreukels wilt, moet u enkele tips in acht nemen: centrifugeer uw kledingstukken van linnen maar heel licht en stop ze nooit in de wasdroger. Het is beter om ze bij een hogere luchtvochtigheid te laten drogen, bijvoorbeeld in de badkamer.

  • Linnen is ook niet bestand tegen droge hitte bij het strijken. Vouwen & co. worden dan pas echt gefixeerd. Onze tip: u kunt linnen het beste strijken als de stof nog een beetje vochtig is.

De negatieve eigenschappen van linnen kunnen echter worden afgezwakt door linnenmixen. Halflinnen met katoen is bijvoorbeeld veel zachter en minder kreukgevoelig.

Onderhoudsinstructies

Normaal gesproken zijn linnen en linnenmixen heel ongecompliceerd en aangenaam onderhoudsarm.

  • Linnen wassen: zuiver linnen is normaal gesproken kookwasbestendig. Linnenmixen zijn wasbaar tot 60 °C. Desondanks moet u de instructies op het waslabel strikt opvolgen.

  • Linnen drogen: u kunt linnen het beste op een wasrek in de frisse lucht drogen. Vermijd direct zonlicht, omdat dat de natuurlijke vezel kan verbleken. Het drogen van linnen in de wasdroger moet u ook vermijden. Het kan dan heel makkelijk zijn vorm verliezen en krimpen.

  • Linnen strijken: u kunt linnen het beste strijken als het nog vochtig is. Dan verdwijnen de kreukels het snelst. Linnen is bestand tegen de hitte van een strijkijzer.

  • Linnen opbergen: linnen krijgt lichte vochtvlekken als het vochtig wordt opgeborgen. Let er daarom absoluut op dat uw linnen kledingstukken helemaal droog zijn alvorens ze de kast ingaan.

Dierlijke vezels

Wol

146 kw48 stoffarten Wolle 4-3
Wol is een van de oudste materialen waarvan kleding wordt gemaakt. Wol is het zachte haar van de vacht van dieren. Wol is voornamelijk afkomstig van schapen. Maar de ene wol is de andere niet: scheerwol is wol die uitsluitend wordt verkregen door het scheren van levende dieren. Geregenereerde wol is daarentegen een gerecycled product dat uit oud textiel bestaat.

Voordelen van wol

  • Wol overtuigt door een goed warmtebehoud, omdat de gekrulde vezels veel lucht vasthouden.

  • Wol is vochtregulerend en kan tot wel een derde van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen zonder dat het vochtig aanvoelt. Tegelijkertijd voelt wol lekker warm aan.

  • Wol heeft een antistatische werking en is daarom ook amper gevoelig voor vuil. Vuil in de vorm van stof wordt niet aangetrokken of vastgehouden.

  • Wol kreukt weinig, omdat de vezels zeer elastisch zijn.

  • Wol neemt nauwelijks geuren aan. Dit komt door zijn natuurlijke zelfreinigende functie.

  • Wol heeft een temperatuurregulerende werking: overtollige lichaamswarmte wordt aan de koelere omgeving afgegeven. Het lichaam wordt daardoor beschermd tegen afkoeling.

Nadelen van wol

  • Wol vervilt licht en kan bij het wassen krimpen.

  • Wol heeft een ruw oppervlak dat bij een gevoelige huid kan jeuken. Onze tip: stop het jeukende kledingstuk in een plastic zak en leg deze een nacht in de vriezer. Zo kan het jeukgevoel tijdelijk worden verminderd.

Onderhoudsinstructies

Om uw nieuwe wollen trui lang mooi te houden, moet u op een aantal dingen letten. Minder is hier vaak meer: het is vaak al voldoende als u uw wollen kledingstuk goed lucht na het dragen.

  • Wol wassen: u moet zeer gevoelige wollen kledingstukken met de hand wassen: hierbij mag het water niet warmer dan 30 °C zijn. Beweeg het kledingstuk voorzichtig heen en weer in het water. Wrijf niet over het kledingstuk en wring het niet uit, anders trekken de vezels krom en gaan ze vervilten. Vervolgens spoelt u het grondig af met schoon water. Als wol in de wasmachine wordt gewassen, bevelen we het wolwasprogramma aan. Onze tip: laat bij gevoelige wollen kledingstukken veel ruimte in de trommel en gebruik bij het centrifugeren een laag toerental.

  • Wol drogen: kledingstukken van wol kunnen het beste liggend op een wasrek worden gedroogd. Hang ze niet op, want dan verliezen ze hun vorm! Direct zonlicht en warmte van de verwarming moeten worden vermeden.

  • Wol strijken: stoom kan wol niet beschadigen. Integendeel zelfs, dit maakt de vezels weer mooi glad. We bevelen stand 2 van uw strijkijzer aan. U moet echter vooral bij gevoelige kledingstukken een katoenen doek tussen het strijkijzer en het wollen kledingstuk leggen om zo (druk)gevoelige plekken te ontzien.

Kasjmier

146 kw48 stoffarten Kaschmir 4-3
Kasjmier is afkomstig van de wol van de kasjmiergeit en is, dankzij zijn fijne vezels en de complexe productieomstandigheden, een van de waardevolste en duurste natuurlijke vezels die er is.

Voordelen van kasjmier

  • Kasjmier is bijzonder zacht, omdat het afkomstig is van de fijne onderwol van de kasjmiergeiten.

  • Kasjmier slaat warmte bijzonder goed op in de ruimte tussen de afzonderlijke vezels.

  • Kasjmier is ademend en kan vocht goed opnemen en weer afgeven.

  • Kasjmier is zeer scheurvast.

Nadelen van kasjmier

  • Aangezien kasjmier heel zeldzaam is, is het uiteraard ook duur. Kasjmiermixen zijn meestal iets goedkoper en vaak ook makkelijker in onderhoud.

  • Kasjmier heeft veel onderhoud nodig en is gevoelig, maar als u onze onderhoudstips opvolgt, kan er eigenlijk niets misgaan.

Onderhoudsinstructies

Kasjmier is gevoelig. Daarom moeten de vezels na het dragen ongeveer 24 uur rust krijgen. Zo kunnen ze herstellen en hoeven ze niet zo vaak te worden gewassen. Maar als het toch zover is, hebben we enkele tips voor u:

  • Was kasjmier altijd met het wolwasprogramma en nooit boven 30 °C. Anders bestaat het risico dat de gevoelige vezels vervilten. Bij het centrifugeren moet het toerental zo laag mogelijk zijn. Het mag niet hoger zijn dan 600 omwentelingen per minuut.

  • Droog kasjmier vervolgens door uw kledingstukken uit te spreiden over een wasrek – nooit hangend drogen, omdat kasjmier dan heel snel zijn vorm verliest. Vermijd bovendien direct zonlicht en grote hitte. Een andere no-go voor kasjmier is trouwens de wasdroger, waarin de gevoelige vezels beschadigd zouden raken.

  • U hoeft kasjmier overigens maar weinig te strijken, omdat het nauwelijks kreukt. Als er toch een keer moet worden gestreken, bevelen we de laagste stand van uw strijkijzer aan. Om de vezels te beschermen, kunt u het beste een doek op het kledingstuk leggen. Belangrijk: nooit met stoom strijken!

Zijde

146 kw48 stoffarten seide 4-3
Zijde is een van de waardevolste materialen in de textielindustrie en wordt gewonnen uit de cocon van de zijderups. De productie is complex en het materiaal is gevoelig. Daarom wordt zijde vaak ook gemengd met andere materialen zoals katoen of linnen. Zo wordt zijde iets onderhoudsarmer en profiteert ze van de positieve eigenschappen van de andere materialen.

Voordelen van zijde

  • Natuurlijke, subtiele glans. Daarom wordt zijde vooral graag gebruikt bij elegante mode en avondmode.

  • Heeft een temperatuurregulerende werking en in de zomer een heerlijk verkoelende werking.

  • Neemt tot wel 30% van het eigen gewicht aan vocht op zonder vochtig aan te voelen.

  • Sneldrogend.

  • Extreem licht.

  • Zeer scheurvast. Zijde kan in elk geval 15% worden uitgerekt zonder te scheuren.

  • Kreukt nauwelijks.

  • Zijde heeft een vuilafstotend oppervlak.

  • Zijde is ongevoelig voor geuren.

Nadelen van zijde

  • De kleuren verbleken bij fel zonlicht. Onze tip: berg uw zijden pareltjes altijd in de kast of commode op.

  • Zijde is gevoelig voor parfum en deodorant.

  • Lastig te onderhouden. Daarom hebben we voor u enkele tips voor het onderhoud van zijde op een rijtje gezet, waarmee u lang plezier van uw zijden stoffen zult hebben.

Onderhoudsinstructies

Hoe mooi zijde ook staat, bij het onderhoud moet u op een aantal dingen letten. Niet elk kledingstuk van zijde kan in de wasmachine worden gewassen. Een blik op het waslabel biedt hier uitsluitsel.

  • Als u uw zijden kledingstukken met de hand wast, moet u ze maar kort in een bad met lauw water leggen en voorzichtig heen en weer bewegen. Wrijf er absoluut niet overheen! Onze tip: gebruik milde zeep of een speciaal zijdewasmiddel. Spoel de kledingstukken na het wassen goed met koud, schoon water om alle zeepresten volledig te verwijderen.

  • Ook als een zijden kledingstuk in de wasmachine kan worden gewassen, moet het heel zorgvuldig worden behandeld. Kies het zijde- of handwasprogramma van uw wasmachine en gebruik geen hogere wastemperatuur dan 30 °C. Onze tip: een waszakje beschermt uw waardevolle zijden kledingstukken!

  • Zijde drogen: leg de natte stof tussen twee handdoeken en knijp hem voorzichtig uit. Nooit uitwringen! Vervolgens maakt u uw kledingstuk voorzichtig glad en laat u het langzaam op een schaduwrijke plek in de lucht drogen.

  • Zijde strijken: strijk zijde als ze nog een beetje vochtig is. We bevelen stand 1 van uw strijkijzer met weinig hitte aan. Als u de gevoelige stof binnenstebuiten keert voordat u gaat strijken, spaart u deze extra.

Leer

146 kw48 stoffarten leder 4-3
Leer is een door looiing chemisch behandelde dierenhuid waarvan de natuurlijke structuur grotendeels behouden is gebleven. Geen enkel stuk is hetzelfde; er zijn verschillende soorten leer met verschillende looks. Onder gladleer vallen alle soorten leer waarvan de nerfkant zich aan de buitenkant bevindt en waarbij de nerven goed zichtbaar zijn. Deze kant kan vervolgens ook worden veredeld. Een goed voorbeeld is lakleer, dat aan de bovenkant is gelakt en daardoor sterk glanst. Nappaleer is ook een gladde leersoort die bijzonder zacht is. Dit leer is overigens meestal afkomstig van lammeren of kalveren. Het tegendeel is ruw leer. Hier wordt de gebruikskant geslepen of opgeruwd en ontstaat er een fluweelachtig oppervlak. De geslepen buitenkant, oftewel nerfkant, wordt aangeduid als nubuckleer; de binnenkant, oftewel vleeskant, als suède.

Voordelen van leer

  • Leer is een echt natuurproduct en elk stuk is uniek.

  • Leer is heel robuust en gaat bij het juiste onderhoud een leven lang mee.

  • Leer ontstaat meestal als bijproduct van de vleesindustrie. Alle delen van het dier worden verwerkt, van neus tot staart.

Nadelen van leer

  • Bij het looien van leer worden chemicaliën gebruikt en wordt veel water verbruikt. Daarom moet u er goed op letten dat uw leerproduct milieuvriendelijk is vervaardigd.

Onderhoudsinstructies

Hoewel leer als zeer robuust wordt beschouwd, moet u bij het onderhoud toch op enkele dingen letten. We raden altijd aan om het waslabel te bekijken. Als u niet zeker van uw zaak bent, kunt u uw waardevolle leren kledingstuk het beste naar de stomerij brengen. Dan speelt u absoluut op safe!

  • Vlekken op leer kunnen goed met een speciale leerreiniger worden verwijderd. Praktische huismiddeltjes zijn bakpoeder of groene zeep. Daarmee kunt u de vlek voorzichtig uit het leer wrijven. Sommige kledingstukken van gladleer kunnen ook in de wasmachine worden gewassen. Voor leren kledingstukken bevelen we echter een extra wasbeurt aan. Zo kunnen andere kledingstukken niet verkleuren en worden de leren kledingstukken voorzichtig behandeld. Leren kledingstukken moeten van tevoren echter absoluut binnenstebuiten worden gekeerd en de wastemperatuur mag niet hoger zijn dan 30 °C. Leren kleding mag niet worden gecentrifugeerd.

  • Leer drogen: leer droogt het beste op een kleerhanger in de frisse lucht. Hoge temperaturen en ook de wasdroger moeten worden vermeden.

Chemische vezels (synthetische en cellulosevezels)

Chemische vezels zijn vezels die chemisch worden geproduceerd. Aangezien er niet alleen met natuurlijke vezels zoals katoen kan worden voldaan aan de vraag naar textiel, wordt een groot deel van de stoffen op de markt gemaakt van chemische cellulosevezels en synthetische chemische vezels. We leggen u uit wat er achter de volgende kunstvezels zit.

Viscose

146 kw48 stoffarten Viskose 4-3
Viscose is een chemische cellulosevezel – dat wil zeggen dat ze chemisch wordt geproduceerd uit een natuurlijke grondstof (uit cellulose, die uit verschillende houtsoorten zoals bamboe, sparren, beuken of eucalyptus wordt gewonnen). Zo is er bij viscose sprake van een semi-synthetische grondstof. Deze populaire stof staat bovendien bekend als 'kunstzijde', omdat hij bijzonder zacht en soepel aanvoelt.

EcoVero is een viscosevezel van de Oostenrijkse vezelproducent Lenzing. EcoVero wordt uitsluitend gemaakt van FSC- en PEFC-gecertificeerd hout. Dankzij innovatieve productieprocessen wordt er ongeveer 50% minder water en energie verbruikt dan bij de productie van gewone viscose.

Voordelen van viscose

  • Soepel vallend en bijzonder huidvriendelijk en comfortabel.

  • Dankzij de temperatuurregulerende en ademende eigenschappen is textiel van viscose ideaal voor sportmode en outdoorkleding.

  • Onderhoudsarm – textiel van viscose kan probleemloos in de wasmachine worden gewassen.

  • Is bij vochtopname niet nat, maar werkt dan heerlijk verkoelend.

  • Pure viscose is zeer geschikt voor mensen met een allergie.

Nadelen van viscose

  • Niet geschikt voor de wasdroger, omdat viscose snel kan krimpen.

  • Vaak niet vormvast.

  • Viscosevezels worden op complexe wijze chemisch geproduceerd.

Onderhoudsinstructies

Viscose wordt weliswaar beschouwd als een zeer onderhoudsarme stof, maar bij verkeerd onderhoud kan zelfs textiel van of met viscose snel krimpen en zijn vorm verliezen.

  • Viscose wassen: viscose moet op maximaal 40 °C worden gewassen, het beste met een fijnwasmiddel op een fijnwasprogramma of met de hand zonder extra te wrijven of te wringen.

  • Viscose drogen: viscose mag absoluut niet in de wasdroger, omdat ze helaas heel snel kan krimpen.

  • Viscose strijken: voorzichtig op stand 2 strijken (dus op maximaal 150 °C). Hierbij is het belangrijk dat u geen extra stoom gebruikt.

Lyocell (Tencel)

Stoffarten_Lyocell
Lyocell wordt gemaakt van de natuurlijke stof cellulose (meestal uit de pulp van eucalyptus- en beukenhout) en vervolgens synthetisch verwerkt. Daarom is lyocell, net als viscose, een natuurlijke, chemische cellulosevezel. Lyocellvezels van het merk Tencel worden uitsluitend door de firma Lenzing geproduceerd. Deze firma adverteert met een bijzonder milieuvriendelijk productieproces waarbij duurzaam hout uit natuurlijke bossen en duurzaam beheerde plantages wordt gebruikt. De Tencel-lyocellvezels zijn onderscheiden met het BioPreferred-label van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

Voordelen van lyocell (Tencel)

  • Dankzij het gladde, zijdeachtige oppervlak voelt de stof zeer aangenaam aan op de huid.

  • Huidvriendelijk en ademend: daarom wordt de stof ook heel graag bij sport- en vrijetijdskleding gebruikt.

  • Sneldrogend en onderhoudsarm.

  • Temperatuurregulerend, dat wil zeggen dat lyocell (Tencel) in de zomer verkoelend en op koude dagen heerlijk verwarmend werkt.

  • Bewegingselastisch en daardoor heerlijk robuust en duurzaam.

Nadelen van lyocell (Tencel)

  • Duur. Vanwege het complexe, milieuvriendelijke productieproces is de productie van lyocell (Tencel) wat complexer en dus duurder.

Onderhoudseigenschappen

Lyocell (Tencel) is een absoluut onderhoudsarm materiaal. Het kan probleemloos volgens de desbetreffende instructies op het waslabel in de wasmachine worden gewassen en zelfs in de wasdroger worden gedroogd. Bij het strijken bevelen we een lage stand aan, die de vezels spaart.

146 kw48 stoffarten modal 4-3
De kunstvezel modal wordt chemisch geproduceerd uit natuurlijke cellulosevezels (grondstof: beukenhout) en vanwege zijn katoenachtige eigenschappen beschouwd als alternatief voor de populaire natuurlijke vezel katoen. Aangezien modal zeer huidvriendelijk en comfortabel is, wordt deze stof vaak gebruikt voor textiel dat op de huid wordt gedragen, zoals ondergoed, nachtkleding, blouses, jurken, etc.

Voordelen van modal

  • Modal is robuuster en duurzamer dan andere natuurlijke en synthetische vezels.

  • Modal is bovendien robuuster en vormvaster dan katoen en viscose.

  • Modal voelt ongelooflijk aangenaam aan op de huid en valt soepel.

  • De stof heeft een zijdematte glans.

  • Modal is temperatuurregulerend en ademend – daardoor perfect voor sport- en outdoorkleding.

  • Bijzonder onderhoudsarm: kreukarm, gemakkelijk te strijken en weinig gevoelig voor hitte.

  • Ideale mengvezel, want dankzij modal worden vezelmixen zachter en steviger en gaan ze langer mee.

Nadelen van modal

  • Bij de productie van modalvezels worden chemicaliën gebruikt.

  • Nauwelijks verwarmend, dus niet gunstig in de winter.

Onderhoudsinstructies

Om de gladde, fijne stof niet te zwaar te belasten, moet u bij het onderhoud op enkele dingen letten. U kunt het beste op het waslabel van het desbetreffende kledingstuk kijken voordat u gaat wassen.

  • Modal wassen: het wordt aanbevolen om modal op maximaal 40 °C op een fijnwasprogramma met een fijnwasmiddel te wassen.

  • Modal drogen: textiel van of met modal mag weliswaar in de wasdroger, maar we raden u aan om de fijne stoffen in de lucht te laten drogen.

  • Modal strijken: voorzichtig: modal is een kreukarme stof en kan makkelijk op een lage stand worden gestreken. Sterke hitte is hier niet nodig.

Polyacryl

146 kw48 stoffarten Polyacryl 4-3
Polyacryl is een synthetische chemische vezel en wordt vaak omschreven als een wolachtige, zachte stof. Aangezien textiel van of met polyacryl warmte geeft, is de vezel ideaal voor knitwear, synthetische bontjassen of dekens.

Voordelen van polyacryl

  • Lekker warm.

  • Bijzonder zacht en licht.

  • Lichtbestendig – wordt daarom vaak in gordijnen gebruikt.

  • Bijzonder scheurvast en duurzaam.

  • Onderhoudsarm: vormvast en kreukarm.

Nadelen van polyacryl

  • Niet hittebestendig.

  • Hoog energieverbruik bij chemische productie.

  • Alleen wassen als het echt nodig is.

Onderhoudsinstructies

Voor een zo lang mogelijke levensduur van uw textiel van of met polyacryl moet u de volgende onderhoudsinstructies opvolgen

  • Polyacryl wassen: textiel van polyacryl moet op maximaal 40 °C worden gewassen. Onze tip: was het textiel met korte wasprogramma's en vloeibaar wasmiddel.

  • Polyacryl drogen: textiel van polyacryl niet in de wasdroger drogen, omdat het dan snel kan vervormen.

  • Polyacryl strijken: voorzichtig! Textiel van polyacryl mag niet te heet worden gestreken of gestoomd, omdat ook hier het gevaar bestaat dat het heel sterk vervormt.

Polyamide

146 kw48 stoffarten Polyamid 4-3
Deze synthetische chemische vezel wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de productie van panty’s, meubelstoffen, kussenslopen, corrigerend ondergoed, onderjurken of zwemkleding. Stoffen van polyamide zijn namelijk bijzonder robuust en zitten als een tweede huid.

Voordelen van polyamide

  • Bijzonder duurzaam.

  • Vorm-, scheur-, schuur- en buigvast.

  • Onderhouds- en kreukarm.

  • Zeer elastisch.

  • Hoogglanzend.

  • Licht, fijn, zacht en zeer soepel (voordeel bij corrigerend ondergoed en panty’s).

  • Plooivrij.

  • Sneldrogend (vooral bij badmode een voordeel).

Nadelen van polyamide

  • Polyamide wordt chemisch geproduceerd.

  • Kan irritaties bij huidziekten (bijvoorbeeld neurodermitis, acne, etc.) veroorzaken.

Onderhoudsinstructies

Textiel van polyamide is zeer onderhouds- en kreukarm. Voor het juiste onderhoud moet u het desbetreffende waslabel lezen en de volgende instructies opvolgen.

  • Polyamide wassen: op maximaal 40 °C in de wasmachine met een fijnwasmiddel wassen.

  • Polyamide drogen: niet in de wasdroger of in zonlicht drogen. Het is beter om het textiel gewoon in de lucht te laten drogen.

  • Polyamide strijken: onze aanbeveling: strijk textiel van polyamide op de laagste stand.

Polyester

146 kw48 stoffarten Polyester 4-3
De bekendste synthetische vezel wordt ook chemisch geproduceerd en fungeert vaak als mengvezel voor katoen, elastan, wol, etc. Polyesterstof is bijzonder duurzaam en heerlijk onderhoudsarm.

Voordelen van polyester

  • Polyester stof is uiterst kreukarm en ook na het wassen zeer vormvast.

  • Bijzonder duurzaam en robuust.

  • Scheur- en schuurvast.

  • Heerlijk zacht en soepel.

  • Vuilafstotend.

Nadelen van polyester

  • De polyester stof laadt zich snel statisch op.

  • Complexe, chemische productie.

  • Neemt weinig vocht op (aanbevolen bij sportactiviteiten).

  • Nauwelijks ademend (dus niet aanbevolen bij heet weer).

Onderhoudsinstructies

Polyester stoffen worden beschouwd als zeer onderhoudsarm en vuilafstotend. Voor een lange levensduur van het textiel is het belangrijk om de volgende instructies op te volgen.

  • Polyester wassen: in de wasmachine met een fijnwasmiddel op maximaal 40 °C wassen.

  • Polyester drogen: het wordt afgeraden om polyester stoffen in de wasdroger te drogen. Het is beter om ze aan een waslijn in de frisse lucht te drogen.

  • Polyester strijken: u kunt polyester het beste op de laagste stand strijken (maximaal stand 2), omdat de stof bij hoge temperaturen kan smelten.

Elastan

146 kw48 stoffarten Elasthan 4-3
Elastisch, vormvast en supercomfortabel: de synthetische chemische vezel elastan zorgt als mengvezel in combinatie met andere textielgrondstoffen zoals katoen voor perfecte pasvormen, heerlijk draagcomfort en aangename bewegingsvrijheid. Perfect voor badmode, corrigerend ondergoed, sportkleding, vrijetijdsbroeken en nog veel meer.

Voordelen van elastan

  • Het materiaal is zeer elastisch, past zich aan het figuur aan en volgt elke beweging.

  • Bijzonder vormvast en robuust.

  • Onderhoudsarm en sneldrogend.

  • Zacht en soepel.

Nadelen van elastan

  • De synthetische vezel wordt complex, chemisch geproduceerd.

  • Elastan neemt nauwelijks vocht op.

Onderhoudsinstructies

Hoe wordt elastan het beste onderhouden zonder uit te lubberen? We hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

  • Elastan wassen: aangezien de synthetische vezels bij hitte uiterst gevoelig reageren, kan textiel met elastan het beste met een vloeibaar wasmiddel op maximaal 30 °C worden gewassen zonder te centrifugeren.

  • Elastan drogen: om de elasticiteit van het textiel met elastan te behouden, moet het na het wassen liggend en in de lucht worden gedroogd.

  • Elastan strijken: elastan is doorgaans kreukvrij. Daarom hoeft textiel van elastan zelden te worden gestreken. Als het toch nodig mocht zijn, dan op de laagste stand.

Gids

Welk materiaal is geschikt voor mij?

  • Wie op zoek is naar de meest ongecompliceerde, onderhoudsarme en kreukvrije materialen, moet voor vezelmixen van katoen of modal met elastan of polyester kiezen.

  • Textiel met een hoog linnen- of viscosegehalte is bijzonder verkoelend en dus uiterst comfortabel in de zomer.

  • Bijzonder huidvriendelijk: wie van comfortabele huidvleiende en verwenmaterialen houdt, moet voor textiel van lyocell en EcoVero of voor stoffen met een hoog katoen-, modal- of viscosegehalte kiezen. Materialen van duurzame vezels zijn bijzonder zacht en huidvriendelijk.


Welk materiaal is geschikt voor bepaalde gelegenheden?

  • Jurken en blouses van zijde en modal zijn geschikt voor schitterende looks.

  • Textiel met een hoog linnengehalte zorgt voor een verfrissend draaggevoel – perfect voor bijvoorbeeld activiteiten in de zomer. Linnen kan echter ook bij chique gelegenheden worden gedragen.

  • Vochtregulerende en ademende stoffen zoals een gemengd weefsel van polyester en katoen of merinowol zijn geschikt voor sporters en outdooravonturiers.

  • Textiel van of met wol of van polyacryl geeft veel warmte – en is daarom perfect voor activiteiten op koude dagen.

Onze nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang een GRATIS VERZENDING!

Ik wil graag per e-mail op de hoogte worden gebracht van aanbiedingen, trends en acties die worden aangeboden op witt-international.nl (uitgevoerd door Josef Witt GmbH) ...

Meer tonen
Newsletter Banner Image