Schoenonderhoud 

Om lang plezier van uw schoenen te hebben, vindt u hier de belangrijkste instructies voor het schoenonderhoud.  

Onze beste tips voor perfect schoenonderhoud:  

Correct aan- en uittrekken 

Richtig An- & Ausziehen

Hier is voorzichtigheid geboden. Voorkom het trekken, kreuken en te veel druk bij het aan- en uittrekken. Dit leidt tot voortijdige materiaalslijtage en kan vooral bij de hiel onaangename beschadigingen van de binnenafwerking veroorzaken, die u vervolgens kunt voelen door drukpunten en blaren. Open de veters altijd ver genoeg, zodat uw voet zonder weerstand de schoen in kan glijden. De klassieke schoenlepel is hier een geweldig hulpmiddel voor jong en oud!  

Schoenoprekkers en schoenspanners 

Schuhformer

Schoenoprekkers, ook wel schoenvormers genoemd, kunnen u helpen om bepaalde delen in de schoenen zachter te maken. Zet bijvoorbeeld onze schoenoprekker op de gewenste plaats in uw schoen en laat deze 's nachts in de schoen zitten. Kijk de volgende dag of de gewenste zachtheid is bereikt. U kunt dit herhalen zo vaak als u maar wilt. Onze schoenoprekker is geschikt voor zowel dames- als herenschoenen en kan worden gebruikt voor schoenen van elk materiaal.  

Een schoenspanner is klassiek van hout en heeft de vorm van een voet. Een hoogwaardige schoenspanner is vooral voor leren schoenen een goede investering. Plaats de schoenspanners in de schoenen om flinke loopkreukels te minimaliseren en de schoenen langdurig in model te houden.  

Draagpauzes 

Tragepause

Onze experts raden aan om hetzelfde paar schoenen niet twee dagen achter elkaar te dragen:

De draagpauze heeft meerdere voordelen: uw schoenen kunnen volledig drogen en terugkeren naar hun oorspronkelijke vorm. Dit voorkomt scheuren in het materiaal en verslechtert bovendien het milieu voor bacteriën. Om de inlegzolen/binnenzolen te drogen, kunt u ze het best uit de schoenen halen. Zo worden uw schoenen volledig gelucht. 

Schoenen juist opbergen 

Schuhe richtig aufbewahren

In de originele schoenendoos, in de schoenenkast, in een zak?  
De aanbevelingen voor het juist opbergen van schoenen verschillen afhankelijk van het materiaal en de opslagduur. 

 • Leren schoenen voelen zich het prettigst in de schoenenkast. In een afgesloten doos kunnen ze namelijk niet ademen! U kunt de schoenenkast het best regelmatig ventileren.  

 • Voor korte transporten kan ook een schoenenzak worden gebruikt. Gebruik voor elk paar een eigen zak! 

 • In het algemeen geldt: schoenen altijd opbergen op een koele, droge plaats die tegen direct zonlicht en vocht is beschermd.  

Schoenen goed poetsen 

Schuhe richtig putzen

Als eerste verwijdert u het grove vuil op het oppervlak en de zool. Dit kunt u het best doen met een zachte borstel die geen krassen achterlaat, een vochtige doek of een vochtig sponsje. Rubberen zolen kunnen ook met een beetje vloeibare zeep worden schoongemaakt. 

Speciaal geval: het juist onderhouden van leren schoenen is enorm belangrijk om de kwaliteit en vorm langdurig te behouden. Verwijder vuil voorzichtig met een vochtige doek en gebruik aansluitend speciale verzorgingsproducten voor glad leer of suède. Schoensmeer behoort tot de standaard! Een hoogwaardige houten schoenspanner en draagpauzes worden sterk aanbevolen. 

Hebt u nog vragen over het schoenonderhoud? Wij hebben de antwoorden! 

Hoe maak ik schoenen schoon? 

U kunt grof vuil het best verwijderen met een zachte borstel of een vochtige doek. Rubberen zolen, zoals bij sneakers, worden met een beetje vloeibare zeep of een vuilgum weer als nieuw! 

U moet glad leer met een sponsje en suède met een zachte borstel reinigen om het oppervlak niet te beschadigen. Let erop dat de vezels van het suède altijd in de juiste richting worden geborsteld.  

In een speciaalzaak vindt u speciale producten zoals reinigingsschuim en dergelijke hiervoor.  

Hoe gebruik ik schoensmeer? 

U kunt kiezen tussen kleurloos en gekleurd schoensmeer. Gekleurd schoensmeer wordt vooral aanbevolen wanneer de kleur van de schoenen iets verbleekt is. Door een regelmatig gebruik van verzorgend schoensmeer behouden de schoenen hun natuurlijke eigenschappen en hun vorm, d.w.z. door zorgvuldig onderhoud zorgt u ervoor dat uw schoenen langer meegaan en langer mooi blijven. Schoenonderhoud is vooral in de winter belangrijk, omdat u daardoor schade door bijvoorbeeld strooizout kunt voorkomen.  

Breng het schoensmeer met een zachte doek of een zacht sponsje op het oppervlak van uw schoongemaakte schoen aan. Laat het schoensmeer volledig intrekken voordat u de schoenen in de kast of in de doos opbergt. De schoenen kunnen met een schone doek of een hoogwaardige paardenhaarborstel worden nagepoetst om een gelijkmatige glans te verkrijgen. Wij raden aan om de schoenen aansluitend te impregneren. 

Hoe worden schoenen geïmpregneerd? 

Schoenen kunnen met wax of impregneerspray worden behandeld. De sprays zijn goedkoop en eenvoudig in gebruik. Controleer vooraf absoluut of het materiaal van uw schoenen geschikt is voor een impregnatie!  

Uw schoenen moeten bij het impregneren schoon en droog zijn om een optimaal effect te bereiken. Daarom is het zinvol om uw schoenen te impregneren voordat u ze voor het eerst draagt. Spuit elke schoen gelijkmatig in op een afstand van ca. 30 cm. Let erop dat de spray ook op de vetersluiting en naden wordt gespoten! Wij raden aan om de impregneerspray met een lichte laag aan te brengen, deze ongeveer 15 minuten te laten inwerken en dit 2 of 3 keer te herhalen. Laat de schoenen in de tussentijd altijd volledig drogen. Neem daartoe ook de informatie over het gebruik op de sprayfles in acht! 

Het impregneren kan elke herfst/winter worden herhaald – het best in de frisse lucht, zodat u niet te veel chemische aerosolen van de spray inademt! 

Kunnen schoenen worden gewassen? 

Over het algemeen zijn schoenen niet geschikt voor de wasmachine – en omgekeerd is uw wasmachine niet geschikt voor schoenen.  

Als schoenen in uitzonderingsgevallen wel geschikt voor de wasmachine zijn, is dat door de schoenfabrikant zelf op het wasetiket aangegeven – dit geldt bijvoorbeeld voor enkele van onze huisschoenen. 

Wij raden aan om de volgende punten in acht te nemen: 
 • Was de schoenen zo min mogelijk. 
 • Doe een paar schoenen niet alleen in de wasmachine, want dat zou uw trommel zwaar belasten. Handdoeken zorgen voor wat opvulling. 
 • Verwijder inlegzolen en veters van tevoren. 
 • Gebruik alleen lage temperaturen en een fijnwasprogramma zonder centrifugeren! 
 • Gebruik geen wasverzachter. Door wasverzachter kunnen gelijmde plekken loslaten. 

Tips voor een lang schoenleven 

 • De schoenen insmeren met schoensmeer en impregneren voordat u ze voor het eerst draagt 

 • De schoenen regelmatig reinigen en onderhouden, glad leer polijsten 

 • Bij het aan- en uittrekken de veters altijd voldoende openen 

 • Altijd een schoenlepel gebruiken 

 • De schoenen na het dragen goed laten luchten en drogen 

 • De schoenen ongeveer 20 uur hersteltijd gunnen voordat ze opnieuw worden gedragen 

 • Schoenspanners gebruiken tegen kreukels 

 • Natte schoenen nooit op de verwarming of direct in de zon zetten. Beter de binnenkant met krantenpapier vullen en het krantenpapier steeds weer vervangen totdat er geen vocht meer aanwezig is.  

Onze nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang een GRATIS VERZENDING!

Ik wil graag per e-mail op de hoogte worden gebracht van aanbiedingen, trends en acties die worden aangeboden op witt-international.nl (uitgevoerd door Josef Witt GmbH) ...

Meer tonen
Newsletter Banner Image